depo stok yonetimi

Barkod Okuma Sistemleri

Barkod Okuyucu Nedir?

Barkod okuyucu perakende satış mağazalarında mevcut ürünlerin fiyatlandırılmasını sağlar.
Barkod tarama sistemleri seyahat, eğlence, hukuk, tıp gibi hayatın farklı alanlarında birçok işletme tarafından kullanılmaktadır. Organizasyon verimini arttırmak isteyen işletmeler barkod okuma sistemine geçti. Birçok süpermarket ve perakende satış mağazasında tipik barkod tarayıcısı kullanılır. Her barkod tarayıcısının farklı özellikleri ve işlevleri vardır. Barkod tarayıcıları özel bir amaca sahip cihazlar olup bir bilgisayardan daha fazlasıdır diyebiliriz.

 

Barkod Okuyucuların Çalışma Mantığı

Barkod okuma sisteminde barkod tarayıcıları barkodları görüntüden alfanümerik rakamlara kaydeder. Tarayıcı daha sonra bu bilgileri bir bilgisayar veritabanına bir bağlantı üzerinden gönderir. Bu rakamlar belirli bir öğeyi temsil eder. Sayılar ve çubuklar barkod sistem tarafından tanınır. Öğenin açıklaması, ürünün sayısı gibi bilgiler veritabanına işlenir.

1D ve 2d Barkod Okuyucular

1D ve 2D barkod tarayıcıları geleneksel olarak herkesin bildiği barkodları okur. Paralel çizgiler ve boşluklar görüntüsü olarak görünen 1D veya doğrusal barkod içerir. Sessiz bölgeler okuyucunun barkod taramasında ihtiyaç duyulmayan bilginin alınmasını engeller. Boş alanda herhangi bir tarama sinyali gönderilmez. Bu nedenle boş alan sessiz alan olarak adlandırılır.

1D barkodlar bilgi için küçük kapasiteye sahip olmasına rağmen uzun yıllar kullanıldı. Günümüzde hala yaygın olarak kullanılmaya devam ediyor. Karakterleri istiflemeye yardımcı olan bu barkod sistemi 25 karakter içerebilir.

2D barkodlar hem yatay hem de dikey olarak bilgileri depolayan bir barkod okum sistemidir. Bu da katlanarak daha büyük depolama kapasitesine imkan tanır. 2D barkodları okumak için görüntü tarayıcısı gerekir. Basit düzey barkod tarayıcıları sadece doğrusal kodları işler.

 

Barkod Okuyucu Türleri

Hayatımızı kolaylaştıran farklı barkod türleri vardır. Bazı tarayıcılarda lazer kullanılırken bazı barkodlarda görüntü yakalamak için ışık ve kamera sistemi kullanılır. Hareketli parçası olmayan kalem okuyucular bir ışık kaynağı ve ID barkodundaki çizgileri ölçer.
Lazer tarayıcılar, lazerli ışık kaynağı olarak kullanılır. Kalem okuyucularına göre daha uzak mesafeden hatasız tarama yapabilirler. Lazerli tarayıcıların içinde yer alan ayna ve lensler uzak mesafelerden hatasız okuma imkanı sunar.

CCD okuyucular kendinden yansıyan ışıktan ziyade ortamdaki ışığı ölçer. Hataları minimum düzeye indirmek için tarama başına birkaç okuma yapar. Kamera tabanlı okuyucularda kodu çözmek için barkodun resmini çeker. Kamera tabanlı okuyucular ucuz bir seçenek olarak yaygın olarak tercih edilir.

Barkod Okuyucu ile Okuma Sisteminin Faydaları

Barkodlar günümüzde POS sistemine geçilmesi ile birlikte büyük önem kazandı. Barkod okuma sistemi stokların takibinde kullanıcıya büyük kolaylık sağlar. Ürünlerin çalınması kaybolması gibi durumların tespitini kolaylaştırır. Stoğun doğruluğu ve stok takibini kolaylaştırır.

  Barkod Sistemi Kullanımı
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir